wyznaczyć wzór funkcji kwadratowej
ja: ktoś wie jak to zrobić?
Wyznaczyć wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej, której wykresem jest parabola o
wierzchołku (−1;3) przechodząca przez punkt (−2;−4)
7 sty 20:31
Eve: wzór na współrzędne wierzchołka?
y=ax2+bx+c
wstawiasz współrzędne punktu i masz
7 sty 20:32
kyrtap: można też inaczej zapisać postać kanoniczną funkcji
f(x) = a(x+1)2 +3
f(−2) = =−4 (w ten sposób wyznaczysz współczynnik a)
7 sty 20:34
5-latek: y=a(x−p)2+q
y=a(x+1)2+3
−4=a(−2+1)2+3 wylicz z tego a (podsatwisz do 2 wzoru
I postaci kanonicznej przejdziesz na ogolna
7 sty 20:38