Wielomiany
kubiś: Wykonaj działania:
a) 0,2x
5 − 1,4x
4 + 2 − (0,6x
5 − 0,6x
4) − (−x
4 + 0,2x
3 +2)
b) (2x
2 − 3) * −3x
3 + 4x
2 + 2x − 1
c) (4x
2 − 1)(3x
3 + 2)(x
5 − 4)
pomocy plx plx żeby było przejrzyście i po kolei
7 sty 20:28
Eve: a) opuść nawiasy, czekam
7 sty 20:53
kubiś: 0,2
5 − 1,4x
4 + 2 + 0,6x
9 + 0,12x
8 + 1,2x
5 − 0,6x
8 − 0,12x
7 − 1,2x
4

?
7 sty 21:03
Hajtowy:
a) 0,2x5−1,4x4+2−0,6x5+0,6x4+x4−0,2x3−2 = −0,4x5+0,2x4−0,2x3 =
= −0,2x3(0,2x2−0,2x+1)
7 sty 21:19
Eve: co to ma być, nie opuściłeś porządnie nawiasów
+(a−b)=a−b
−(a+b)=−a−b
7 sty 21:20
Hajtowy:
błąd

na samym końcu ma być:
−0,2x
3(0,2x
2−x+1)
7 sty 21:20