matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstremum
Kasia:
Znaleźć ekstrema lokalne funkcji y=x*
√
(1−x
2
)
3
D=1−x
2
≥0 x∊<−1,1>
1
−2
1
y'=x*
*(1−x
2
)
[
]*(−2x)+(1−x
2
)
[
]
3
3
3
Df'=(−1,1) y'=0
2
x
2
=1
3
3
x
2
=
5
3
x=±
√
5
Nie wiem co dalej, jak narysować wykres?
7 sty 20:24