ciągi
IPiterek: liczby Liczby log2(x−4) , log2(2x) , log2x2 są trzema poczatkowymi wyrazami c. aryt.
oblicz a20 i s20
czy obliczając różnicę mam pod x podstawić x+1 ?
7 sty 20:19
Eve: co to jest a20? i czy log są dziesiętne?
7 sty 20:28
IPiterek: log2(x−4)
log22x
log2x2
obliczyć a20
i s20
7 sty 20:31
Eve: obliczyłeś róznicę?
7 sty 20:33
IPiterek: no właśnie moje pytanie brzmiało czy muszę podstawić x+1 pod x
czyli
log
2(x−3) − log
2(x−4) = r
7 sty 20:37
Eve: a skąd masz x−3?
7 sty 20:47
IPiterek: podstawiłem x + 1
7 sty 20:48
Eve: r=log22x−log2(x−4)
7 sty 20:49
Eve: r=an+1−an, ale n to numery wyrazów: 1,2,3,4...
7 sty 20:50
IPiterek: eh no tak.
jako że podstawy są te same to mogę je zredukować
r= −x+4
czyli
a
20= log
2(x−4) −19x + 76
7 sty 20:55
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (an): a1 = log2 (x − 4), a2 = log2 (2x), a3 = log2 x2
Założenia: x > 4
2a2 = a1 + a3 ⇒ 2log2 (2x) = log2 (x − 4) + log2 x2
log2 (2x)2 = log2 (x3 − 4x2) ⇒ 4x2 = x3 − 4x2 ⇒ x3 − 8x2 = 0 x2(x − 8) = 0
x = 0 sprzeczność lub x = 8
a1 = 2, a2 = 4, a3 = 6
7 sty 21:01
IPiterek: dzięki.
Jeszcze pytanie dlaczego x>4?
7 sty 21:12
Bogdan:
loga b
założenia: a > 0 i a ≠ 1 i b > 0
7 sty 21:22