Zamiana wzoru rekurencyjnego na zwykły
Maturzysta 2015: Ile liczb dodatnich jest wśród 10 początkowych wyrazów ciągu(an)
a1=0
an+1=an+(n−1)2
Ja poprostu zacząłem liczyć ze wzoru rekurencyjnego na piechotkę a1, a2, a3 ...
ale nie wiem czy nie istnieje jakiś inny sposób na rozwiązanie tego zadania am tu na myśli coś
jak w opisie
Proszę o pomoc i Dziękuję
7 sty 20:19
3Silnia&6: wszystkie sa dodatnie
an+1 = an + (n−1)2 = an−1 + (n−2)2 + (n−1)2 = an−2 + (n−3)2 + (n−2)2 + (n−1)2 =
= ... = a1 + 12 + 22 + 32 + ... + (n−1)2
7 sty 20:24
Janek191:
a
1= 0 i a
2 = 0
Pozostałe są dodatnie

bo dla n > 1 ( n − 1)
2 > 0
7 sty 20:24
Janek191:
a
1= 0 i a
2 = 0
Pozostałe są dodatnie

bo dla n > 1 ( n − 1)
2 > 0
7 sty 20:25
Maturzysta 2015: Dzięki za pomoc
7 sty 20:26
3Silnia&6: jednak nie wszystkie

przeciez 0 nie jest dodatnie ^^
7 sty 20:28
Maturzysta 2015: A jeszcz mam pytanie jak w łatwy sposób podać wzór ogólny ciągu, który jest podany
rekurencyjnie
7 sty 20:29
3Silnia&6: an+1 = an + (n−1)2
an+1 − an = r = (n−1)2
an = a1 + (n−1)r = 0 + (n−1)3
7 sty 20:37
3Silnia&6: nie o taki przyklad mi chodzilo
an+1 = an + 6
r = 6
i jak dalej
an+1 = 8an
q = 8
an = a1 * an−1
a jak jest z n, to zostawiasz
7 sty 20:38
Maturzysta 2015: Wielkie Dzięki
7 sty 20:48