Wyrażenia algebraiczne
Michał: Oblicz k, jeśli punkt P(k+1, −7) należy do wykresu funkcji w(x)=x3+1
Z góry dzięki za rozwiązanie
7 sty 20:17
Eve: k+1 to x
−7 to f(x)
wstaw do wzoru i oblicz k
7 sty 20:18
3Silnia&6: W(k+1) = −7
−7 =(k+1)3 + 1
−8 = (k+1)3
(−2)3 = (k+1)3 ⇔ −2 = k+1
k = −3
7 sty 20:19
Janek191:
W( k + 1) = − 7
czyli ( k + 1)3 + 1 = − 7
( k + 1)3 = − 8
k + 1 = − 2
k = − 3
=====
7 sty 20:20
Michał: Ref
8 sty 09:06
5-latek: Michal zaraz jade ale to ma byc zadne ref.
Musisz zrozumiec jedna rzecz . Jesli punkt nalezy do wykresu funkcji to oznacza ze spelnia jej
rownanie
czyli za x do rownania funkcji podstawiasz wspolrzedna xowa punktu a za y wspolrzedna
yowa punktu
Teraz tak funkcje mozemy oznaczac dowolnie np f(x)= .... g(x)=..... h(x)..... itd ale
rowniez y=.......
skorzystajmy z tego i napiszmy w(x)=x3+1 wlasnie tak y=x3+1 i teraz wstawiamy za ydo
wzoru (−7) a zaz x do wzoru (k+1) i dostaniemy akie rownanie do rozwiazania
−7=(k+1)3+1 i tweraz wyznacz z tego k . I tyle
8 sty 09:16