Zad maturalne
Dżepetto 18: Proste o równaniach y= ax i y= x + b przecinają się w punkcie , którego współrzędne są
przeciwnych znaków. Wówczas:
A a<0 i b≠0 B a<0 i b ≤ 0 C a>0 i b<0 D a>0 i b>0
Proszę o rozwiązanie oraz wyjaśnienie rozwiązania schematu zadania, gdyż u mnie ciemno
7 sty 20:04
5-latek: Narysuj sobie uklad wspolrzednych i zobacz w ktorej cwiartce masz wspolrzedne o przeciwnych
znakach
7 sty 20:09
Dżepetto 18: Przeciwne znaki są w II i IV ćwiartce. Co następnie ?
7 sty 20:12
5-latek:

Masz dwie proste
y=ax
y=x+b
Wezmy np c)
a>0
b<0
Np wezmy takie rownania
y=2x
y=x−3 Przecinaja sie w 2 i 4 cwiatce ?
Analizuj po kolei
7 sty 20:22
5-latek: I co wychodzi ?
7 sty 20:32
Dżepetto 18: Prawidłowa odpowiedź: A
. Dziękuję
7 sty 20:34
5-latek: Cieszse sie ze moglem pomoc
7 sty 20:39