Funkcja logarytmiczna
lawenderr: Udowodnij, że jeżeli ciąg ( logax, logbx, logcx) , gdzie a,b,c ∊R+ − {1} i x>0, jest ciągiem
geometrycznym, to logab = logbc.
7 sty 19:53
===:
log
ax*log
cx=log
b2x
log
ab=log
bc
7 sty 20:10
pigor: ..., kurde tak się nie robi kolego ; zakładam, że a,b,c
to podstawy logarytmów, a wtedy przy warunkach na a,b,c,x :
(log
b x)
2 = log
ax * log
cx ⇔
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ |
| = |
| * |
| / * log2 xb ⇔ |
| | log2xb | | logxa | | logxc | |
| | log xb | | log xb | |
⇔ 1 = |
| * |
| ⇔ 1 = log ab * log cb ⇔ |
| | logxa | | logxc | |
| | 1 | |
⇔ 1 = log ab * |
| / * log bc ⇔ log bc = log ab . c.n.u.) |
| | log bc | |
7 sty 20:38
pigor: ... przepraszam, ale nie widziałem, co przede mną ; pisałem
online, oczywiście najpierw z log. o podstawach 10, oczywiście
straciłem czas nadaremnie i dopiero potem, ... stąd mój czas
7 sty 20:42
lawenderr: Przepraszam bardzo, nie wiedzialam jak wstawic indeks dolny

moglam napisac, ze to podstawy.
dziekuje za rozwiazanie
7 sty 22:54