zadanie z treścią
Kopi: Elo. Prosze o pomoc.
Wynajęcie sali na połowinki, organizowane przez uczniów drugich klas pewnego liceum, kosztuje
1500 zł. Ponieważ 50 uczniów z klas drugich zrezygnowało z udziału w zabawie, to każdy z
pozostałych uczniów powinien zapłacić o 1zł więcej niż planowano, ilu uczniów jest w klasach
drugich?
20 lis 19:41
Nestor:
Podpowiadam
20 lis 19:59
A: x − l. uczniów
y − cena
x*y=1500
(x−50)(y+1)=1500
y=1500/x
(x−50)(1500/x + 1) = 1500
...
x2−50x−75000=0
Δ=302500
√Δ=550
x=(50+550)/2=300
20 lis 19:59
Nestor:
A ...po co taka "karkołomna" delta?
x*y=1500
(x −50)(y+1)=1500
x*y +x −50y −50 = 1500
1500 +x −50y −50= 1500 => x = 50(y+1)
50(y+1)*y= 1500 /:50
y2 +y −30=0 Δ= 121 √Δ= 11
y1= 5 v y2 = −6 −−− odrzucamy
więc x = 50(5+1)= 300
odp: W kl. II jest 300 uczniów
20 lis 20:06