Dowody w algebrze
JA: Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba:
a) n(n4 − 1) jest podzielna przez 6
b) n2(n4 − 2n2 + 1) jest podzielna przez 36
7 sty 19:46
Eve: n(n2−1)(n2+1)=(n−1)n(n+1)(n2+1)
pierwsze 3 to kolejne 3 liczby, na pewno wśród nich jest podzielna przez 2 i podzielna przez
3, zatem iloczyn tych liczb jest podzielny przez 6
spróbuj następne podobnie
7 sty 19:49
Janek191:
Np. a)
n*( n
4 −1) = n*( n
2 −1)*(n
2 +1) = n*( n − 1)*( n + 1)*(n
2 + 1) = ( n −1)*n*( n +1)*(n
2 +1)
n −1, n , n + 1 to trzy kolejne liczby całkowite, więc przynajmniej jedna z nich jest
podzielna przez 2 i jedna jest podzielna przez 3, co implikuje podzielność danej liczby
przez 6
7 sty 19:53
JA: A możecie mi wytłumaczyć jak z n(n4−1) wychodzi (n−1)n(n+1)(n2+1). To z wzorów skróconego
mnożenia? Skąd to n między nawiasami?
7 sty 19:57
JA: A wiem! dzięki
7 sty 19:58
Eve: tak, ze wzorów, masz n na początku, z przmienności mnożenia przestawiłam
7 sty 20:03
5-latek: n(n4−1)=(n2+1)(n2−1)= n(n2+1)(n+1)(n−1) bo n2−1= (n+1)(n−1) (tak ze wzorow
skroconego mnozenia
To n mozesz postawic w ktorym miejscu chcesz bo mnozenie jest przemienne (moze byc nawet na
koncu
7 sty 20:04