rozwiaz nierownosc
fasetem: Sinx>=2sin2x
7 sty 19:31
Eve: −2sin2x+sinx≥0 w czym problem?
7 sty 19:46
fasetem: Tyle to kazdy wie, rozwiaz do konca tak zeby wynik byl dobry w tym jest problem
7 sty 20:40
Eve: jak nie potrafisz na sin, podstaw sobie sinx=t, moze będzie łatwiej
jak to zrobisz napisz, sprawdzę
7 sty 20:41
PW: Tylko żeby wynik był dobry.
7 sty 23:15
PW: Rutyna zabija myślenie. Często dobre wyniki daje oderwanie się od schematów. Myślmy tak:
a) Jeżeli sinx = 0, to nierówność jest spełniona (ma miejsce równość). Rozwiązaniami są więc
wszystkie x = kπ, k∊C.
b) Jeżeli sinx ≠ 0, to można wykonać dzielenie
| | sinx | |
|
| ≥ 2, x różne od kπ |
| | sin2x | |
(zwrot nierówności pozostał bez zmiany, bo dzielimy przez wyrażenie dodatnie).
Na pewno rozwiązaniami
nie są te x, dla których sinx < 0 (bo dla takich x lewa strona (1)
jest ujemna).
Rozwiązań (1) należy więc szukać wśród x, dla których sinx > 0. Taka dziedzina oznacza, że (1)
można stronami pomnożyć przez sinx:
(2) 1 ≥ 2sinx, sinx > 0
Ostatnią nierówność umiemy rozwiązać. Pozostaje udzielenie odpowiedzi,nie zapomnieć o
rozwiązaniach a).
7 sty 23:35