Niech A,B⊂Ω.
zyz: Niech A,B⊂Ω. Oblicz P(A), jesli P(A|B)=23, P(B|A)=12 oraz P(B)=12. podaj
trzy pierwsze cyfry po przecniku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
7 sty 19:26
pigor: ..., niech A,B⊂Ω. Oblicz P(A), jeśli P(A/B)=
23, P(B/A)=
12,
oraz P(B)=
12; podaj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego otrzymanego wyniku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z warunków zadania
| | P(A∩B) | | 2 | | P(A∩B) | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| i P(B/A)= |
| = |
| ⇒ |
| | 12 | | 3 | | P{A} | | 2 | |
⇒ P(A∩B)=
13 i
P(A)= 2P{A∩B)=2*
13=
23=0,6666
≈ 0,667.
7 sty 19:37
zyz: Dziękuję : )
7 sty 19:42