Wektory prosta
BoosterXS: Wyznaczyć równanie parametryczne prostej, przechodzącej prze punkty:
a = [ 2 −3 1]T
b = [ 1 4 6]T
Podać współrzędne środka odcinka o końcach a i b.
Proszę o chociażby wskazówki jak rozwiązać, a sam będę próbował.
7 sty 19:25
Mila:
A=(2,−3,1)
B=(1,4,6) takie są wsp. danych punktów, czy inaczej należy rozumieć zapis?
7 sty 19:33
BoosterXS: te punkty zapisane są w postaci macierzy jednowierszowej, transponowanej
7 sty 19:36
BoosterXS: Treść zadania przepisałem dokładnie tak jak było na xero od mojego nauczyciela. Niestety nie
było mnie na zajęciach i nie ogarniam tematu, wcześniej cały czas robiliśmy macierze.
7 sty 19:38
Mila:
AB→=[1−2,4−(−3),6−1]=[−1,7,5] wektor kierunkowy prostej
x=2−t
y=−3+7t
z=1+5t, t∊R
Współrzędne środka AB liczysz tak samo , jak na płaszczyźnie
xs=U{2+1}{2
...itd
7 sty 20:02