doprowadzanie do postaci iloczynowej
ss: (x2−1)3
Jak to rozbic?
7 sty 19:17
Paweł:
(x2 − 1)3
(x2 − 1)(x2 − 1)(x2 − 1)
x2 − 1 = 0
x2 = 1
x = −1 v x = 1
Dla każdego nawiasu funkcja przyjmuje wartości zerowe dla x = 1 lub x = −1. Z tego wynika, że
istnieje potrójne miejsce zerowe dla x = −1 i potrójne miejsce zerowe dla x = 1.
7 sty 19:25
Janek191:
To nie trzeba rozbijać, lecz zastosować wzór :
( a − b)
3 = a
3 − 3a
2 b+ 3 a*b
2 − b
3
7 sty 19:26
Janek191:
Nie przeczytałem I wiersza
7 sty 19:28
Janek191:
Nie przeczytałem I wiersza
7 sty 19:28