pole i obwód prostokąta
hgfff: Pole prostokąta wynosi 25 cm2. Udowodnij, że obwód tej figury jest równy co najmniej 20 cm.
7 sty 19:06
Eta:
a*b=25, L=2a+2b
Z nierówności między średnimi am−gm
| 2a+2b | |
| ≥√2a*2b ⇒ 2a+2b≥ 4√ab⇒ L≥4*√25=20 ⇒ L≥20 |
| 2 | |
c.n.u
7 sty 19:11
hgfff: A ja kombinuję nie wiadomo co z pochodnymi

Dziękuję za błyskawiczne rozwiązanie!
7 sty 19:14
===:
L=2a+2b
L'=0 ⇒ a
2−25=0 ⇒ w war. zadania a=5
z minusa na plus czyli minimum
i wszystko jasne −
7 sty 19:20
pigor: ...,
ab=25 ⇒
√ab=5 ≤
a+b2 /*4 ⇔
2(a+b) ≥ 5*4=
20, przy czym
najmniejszy obwód równy 20 ma kwadrat o bokach a=b=5 c.n.u. ...
7 sty 19:24
Eta:
Można też za pomocą pochodnych
L
'(b)=0 ⇔.............. itd
7 sty 19:27
Eta:
Wysyp.... niczym zeszłorocznym
śniegiem
7 sty 19:28