Funkcja potegowa
Kulis:
Prosze o pomoc w zadaniach z f. potegowej:
Nastepujacych przykladow nie udalo mi sie rozwiazac. Prosza o rozwiazanie badz tez podanie
sposobu na ich zrobienie. Na koncu zamieszczam wynik (rzecz jasna ze zbioru).
Oblicz
1.√5−2√6 * (3+2√21/2) ,=1
Wykaż ze:
2. 3√7+5√2 − 3√5√2 −7 = 2 [7 jest tylko pod ,,glownym,, pierwiastkiem]
Doprowadz do najprostszej postaci
3.(1+x−1)−2 − (1−x−1)−2 ,=4x3/ (x2−1)2
Rozwiaz:
4. x+2=2√x√x−1 +2 [2 jest tylko pod ,,glownym,, pierwiastkiem]
Rozwiaz:
5. √10+x + √10−x <6
20 lis 19:14
A: 2.
7+5√2 = (1+√2)3
5√2−7=(√2−1)3
20 lis 20:27
Kulis: a jesli chodzi o inne przyklady ?
21 lis 13:34
Kulis: odswiezam
22 lis 10:22