rozwiązywanie równań. funkcja kwadratowa
faraway6: Jak rozwiązać ten nawias? (2x+3x)(2−3x)
Normalnie zrobiłabym to tak.
4−6x+6x−9x
Tylko, że mając to w równaniu nie wychodzi mi zadanie po redukcji wyrazow podobnych.
HELP ME!
7 sty 18:58
Mila:
Co to znaczy rozwiązać nawias?
7 sty 19:01
irena_1:
Pierwszy nawias to (2x+3x)? Czy (2+3x)?
(2x+3x)(2−3x)=5x*(2−3x)=10x−15x2
(2+3x)(2−3x)=22−(3x)2=4−9x2
7 sty 19:02
Serdel: (2x+3x)(2−3x)=5x(2−3x)=−15x2+10x
7 sty 19:02
faraway6: Przepraszam pierwszy nawias to (2+3x)
7 sty 19:04
faraway6: A czemu to się tak robi? Bo te same liczby tylko inne znaki?
7 sty 19:06
faraway6: Ogólnie całe zadania to rozwiąż równanie.
(1−5x)(x−2)−(2+3x)(2−3x)=7(2x−3)2+2x
7 sty 19:09
5-latek: (a+b)(a−b)=a2−b2
(2+3x)(2−3x)= 4−9x2
Piewrszy nawias sobie wymnoz
7 sty 19:13