funkcje wielu zmiennych, bardzo proszę o pomoc
help: 1.Znajdź kierunek najszybszego wzrostu funkcji:
a) f(x,y)=ln(x2+y2) w punkcie (1,0)
b)g(x,y,z)=ysinz−xcosz w punkcie (0,0,0)
2.Oblicz f''(2,−1), g''(3,−1), g''(x,y), h''(x,y,z), h''(−1,2,1) gdzie f(x,y)=1x=y
g(x,y)=exy h(x,y,z)x−zy
7 sty 18:44
help: Czy odpowiedź
1. a) (2,0) jest poprawna?
7 sty 19:11
Gray: Ad.1 Ten wektor to gradient.
Ad.2 Np. f''(2,−1)(x,y) = f"xx(2,−1)x2 + 2f"xy(2,−1)xy+f"yy(2,−1)y2
7 sty 19:11
Gray: Tak, grad f(1,0)=(2,0).
7 sty 20:49