matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
całka:
Całka:
t
3
2∫
dt
t−1
trzeba tutaj skorzystać z rozkładu na ułamki proste ?
7 sty 18:29
pigor:
..., nie dzielisz t
3
: (t−1) , albo
t
3
t
3
−1+1
(t−1)(t
2
+t+1)
1dt
2∫
dt= 2∫
dt= 2(∫
dt+∫
)=
t−1
t−1
t−1
t−1
= 2∫(t
2
+t+1)dt + 2ln|t−1|+C =
2
3
t
3
+t
2
+2t+2ln|t−1|+C
7 sty 19:01