prośba o podpowiedź, pole trapezu.
Mariusz: Witam; a, b − podstawy; c, d − ramiona trapezu. Mam obliczyć pole.
a=11cm b=6 c=12 d=13.
poziom − 2 klasa liceum rozszerzony.
jak policzyć h? Namajstrowalem się coś z jakimiś układami i mi wyszło ze jeden z odcinków,
które zaczynają się u podstaw wysokosci a kończą na bliższym kącie ma 5cm, czyli źle bo 5+6
=11 czyli 5 to suma obu tych odcinków (różnica dłuższej i krótszej podstawy). prosiłbym o
jakąś podpowiedź, na co zwrócić uwagę, czy moze jakiś wzór?
7 sty 17:49
7 sty 17:54
Mariusz: Hmmm robiłem w ten sposób i coś nie wyszło, ale na pewno coś pokręciłem, zrobię od nowa.
Dziękuję, 5−latku
7 sty 17:57
BEaTA: A taki układ potrafisz rozwiazać?
x2+h2=122
(6−x)2+h2=132
7 sty 17:58
pigor: ... , możesz bawić się jak w linku, ale na rozszerzeniu
warto zauważyć, że trapez jest prostokątny, bo Δ 12,13,5 jest ...
o ramieniu (wysokości) 12, wtedy
P= 12(11+6)*12= 6*17=
102 j
2.
7 sty 18:03
Mariusz: Aaaaa to dlatego mi wychodziło |AE| = 5, bo ma być prostokątny! Tal nakręciłem pierwszym razem,
że byłem pewny, że te 5 jest błędne
7 sty 20:20