problem ze znalezieniem x w macierzy
Joanna: macierz
3 0 2
1 1 0 = det 0
x x2 4
2x2−2x+12=0
delta = −92
Proszę o podpowiedź jak to można rozwiązać. I czy to ma rozwiązanie? Moze źle sie do tego
zabrałam.
20 lis 18:29
AS:
W tej postaci brak rozwiązania w liczbach rzeczywistych.
Rozwinięcie macierzy poprawne,można jeszcze podzielić
obie strony przez 2.
Gdyby w pierwszy wierszu było −3 wtedy x będzie rzeczywiste. (−2 i 3)
20 lis 18:48
Joanna: Dziękuję, tak podejrzewałam że to nie ma rozwiązania w tej postaci.
20 lis 18:51