pierwiastki
piotrek: Ktoś pomoże to rozwiązać :
3√2000 + 3√−432 + 3√2
7 sty 17:47
5-latek: pierwszy pierwiastek 3√2000
Przeciez wiesz ile wynosi 3√1000= napisz
7 sty 17:57
piotrek: No 10
7 sty 18:00
BEaTA: wyłącz czynnik przed znak pierwiastka
7 sty 18:01
piotrek: Tzn?
7 sty 18:02
BEaTA: 3√2000=3√1000*2=103√2
7 sty 18:03
5-latek: a 3√2000= 3√1000*2= 3√1000*3√2= ile ?
7 sty 18:04
5-latek: Kolezanka juz CI bedzie dalej pomagac
7 sty 18:05
piotrek: No to rozumiem, ale co z 3√−432
7 sty 18:05
BEaTA: podobnie 3√−1=−1 czyli minus przed pierwiastek a 432 zapisujesz jako 216*2
7 sty 18:07
piotrek: Ok, a 6 do potęgi 3 to 216 i co dalej?
7 sty 18:09