Pomocy z zadaniem z wielomianow i f. tryg proosze!
olaaa: hej, potrzebuje pomocy w zadaniu z wielomianow otoz:
Rozłóż wielomian :
Wx = 4x
3−13x+6
robie cos takiego :
4x
3 −x −12x+6
4x(x
2−1/4)−6(2x−1)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4x(x− |
| )(x+ |
| )−12(x− |
| ) |
| | 16 | | 16 | | 2 | |
i nie wiem co dalej ! pomocy

!
i jeszcze jedno zadanko z ktorym wogole sobie nie radze :
Udowodnij tożsamosc
7 sty 17:42
Eve: masz 1/16, a powinno być 1/2
7 sty 17:47
olaaa: hmm no dobra

i co dalej?
7 sty 17:49
Eve:
L= (sin2+cos2)2−2sin2cos2=.... ?
7 sty 17:50
Eve: x−1/2 wyciągasz
7 sty 17:50
olaaa: | | 1 | | 1 | |
Eve, wyszło mi tak : 4(x−3)(x− |
| )(x+ |
| ) to jest wynik poprawny? |
| | 2 | | 2 | |
7 sty 17:54
Eve: nie
7 sty 17:57
Eve: | | 1 | | 1 | | 1 | |
4x(x− |
| )(x+ |
| )−12(x− |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz jeszcze ten drugi nawias
7 sty 17:59
kodex: kurcze a jak
7 sty 17:59
kodex: ktory drugi nawias?
7 sty 18:02
Eve:
[ ] doprowadź do najprostszej postaci
7 sty 18:04
kodex: dobra mam, w(x) = x−1/2 x+2 x−3/4 musi byc dobrze
7 sty 18:11
Eve: nie, to nie jest dobrze, pokaż mi ten [ ] w najprostszej postaci
7 sty 18:53
kodex: 4x2+2x−12 i delta = 196
x1=−2 x2=3/4
inaczej to juz nie mam pojecia jak to zrobic
7 sty 18:55
Eve: 3/2 powinno być
wyciągnęłam 2 i delta=49
x2=−1+7/4=6/4=3/2
7 sty 19:01
kodex: dobra i to juz jest ostateczny wynik?
7 sty 19:05
Eve: tak

2(x−1/2)((x+2)(x−3/2)
7 sty 19:10
kodex: dzieki
7 sty 19:12