Wykonanie rysunku
Marcin: Może to trochę głupie ale mógłby ktoś wykonać ten rysunek i wrzucić tutaj zdjęcie? "Poprowadź
wysokość równoległoboku DE na bok AB." Gdzie ma być punkt E bo nie rozumiem
Narysuj równoległobok o kącie ostrym 450, w którym stosunek boków jest równy 2:3.
Równoległobok nazwij ABCD, w którym AB i CD to dłuższe boki.
|AB|=a
|AD|=b
Poprowadź przekątne AC i BD, ich wspólny punkt nazwij P.
Narysuj odcinek PR prostopadły do boku AB, R należy do AB.
|PR|=3cm
Poprowadź wysokość równoległoboku DE na bok AB.
Trójkąt DEB jest podobny do trójkąta PRB (prostokątne o wspólnym kącie ostrym w wierzchołku B)
Ponieważ P jest środkiem BD, więc skala podobieństwa DEB do PRB jest równa 2.
7 sty 17:24
Eve:
7 sty 17:36
Mila:
7 sty 17:37
Marcin: Dziękuje
7 sty 17:38
Mila:

Zadania trzeba numerować, bo nie wiadomo, czy to już wszystko?
7 sty 17:43
Eve: zaś cos poknociłam?

jak za łatwe, to przekombinuję
7 sty 17:45
Mila:
Szybkie czytanie, też czasem rozwiązuję inne zadanie.
7 sty 17:55