kombinatoryka
shaza: Witam, mam problem z tym zdaniem :
Oblicz ile jest wszystkich liczb 8−cyfrowych których iloczyn wynosi 24?
proszę o pomoc
7 sty 17:20
Mila:
24=2*2*2*3
24=8*3
24=6*4
| | 7! | |
1||2223111 |
| dalej sama? |
| | 3!*3! | |
7 sty 17:33
shaza: ale 24 moge zapisac jeszcze tak
24=2*2*6
dlaczego jest 3 ! * 3 ! ?
7 sty 17:39
Mila:
Możesz , zapomniałam o tym przypadku.
7 różnych elementów możesz ustawić na 7! sposobów,
ale w przykladzie liczby:
1||2223111 dwójki są 3 i ich przestawienie między sobą nie daje nowej liczby, tak samo jest z
trzema jedynkami, to dzielimy przez (3!*3!) to jest zastosowanie permutacji z powtórzeniami.
7 sty 18:58