granica
john2: limx−>+∞ x * e−9x
Da się to policzyć?
7 sty 17:11
kyrtap: da się
7 sty 17:13
john2: proszę o wskazówkę, bo mam zaćmienie, de l'Hospitalem chodzę w kółko
7 sty 17:14
kyrtap: | | 1 | |
limx→∞ x* e−9/x =limx→∞x * limx→∞ ( |
| )9/x = |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
[∞ * ( |
| )9/∞] = [∞* |
| 0 ]= [∞ * 1] = ∞ |
| | e | | e | |
7 sty 17:21
Dawid: Mamy
∞*0
Zatem:
| e−9x | |
| i teraz już wiesz chyba  |
| |
7 sty 17:21
7 sty 17:21
Dawid: A wynik nie powinien być 0?
7 sty 17:24
kyrtap: nie
7 sty 17:25
john2: tylko, że w wykładniku e jest −9x a nie −9/x
−,−
Dawid, próbowałem tak, ale regułą można chyba w nieskończoność to robić.
W wolframie wynik to −∞
7 sty 17:25
kyrtap: ślepy jestem
7 sty 17:26
john2: A nie jednak 0 w wolframie.
7 sty 17:26
john2: Dawid, Tobie to wyszło regułą?
7 sty 17:40
kyrtap: | | 0 | |
masz nieoznaczoność [ |
| ] |
| | 0 | |
7 sty 17:44
john2: aa, chyba już mam
7 sty 17:54
john2: | | 1 | |
limx−>+∞ x * e−9x = limx−>+∞ x * ( |
| )9x = |
| | e | |
| | 1 | | x | |
= limx−>+∞ x * |
| = limx−>+∞ |
| =H |
| | e9x | | e9x | |
Dzięki Wam.
7 sty 18:00