W równoległoboku dwa sąsiednie boki
Amelia: W równoległoboku dwa sąsiednie boki mają długość 4k i 6−2k gdzie k jest parametrem k>0 i k<3
dla jakiej wartości parametru k w równoległobok można wpisać okrąg?
Bardzo proszę również o odpowiedź bo mam problem z zrobieniem tego zadania
7 sty 17:04
Eve:
sumy przeciwległych boków muszą być równe
7 sty 17:07
Amelia: Czyli rozwiązaniem jest tylko 1?
7 sty 17:18
Amelia: ?
7 sty 17:39
Eve: spróbuj w równoległobok wpisać okrąg
7 sty 18:07
BEaTA: tak tylko 1
7 sty 18:08
Amelia: W równoległoboku dwa sąsiednie boki mają długość 5k i 14−2k gdzie k>0 i k<7
Tutaj rozwiązanie to 2? Tylko jakie do tego zapisać obliczenia
7 sty 20:14
Mila:
5k=14−2k
7k=14
k=2
7 sty 20:16