ile liczb spełnia równanie
lipton: Ile par liczb spełnia równanie x4+ y4+ |x2+3y+2|=2x2y2?
7 sty 17:00
Wicio: Podpinam się do pytania
1 maj 14:17
Kacper:
Jakieś predyspozycje co do tych liczb? Całkowite? naturalne? Rzeczywiste?
1 maj 14:20
Aerodynamiczny: Mi wyszły 4 pary.
1 maj 14:22
Kacper:
W liczbach rzeczywistych to nie bardzo 4 pary...
1 maj 14:23
Wicio: Nic więcej nie jest napisane więc x,y∊R
1 maj 14:24
Aerodynamiczny: (x
2−y
2)
2 + |x
2+3y+2|=0
Zatem dwa składniki muszą być równocześnie być równe 0.
Mamy że y=x v y=−x podstawiłem do drugiego równania x za y, no i mi wyszło
(−2;−2),(−1;−1),(1;1),(2;2). Innego pomysłu nie mam

Może być źle.
1 maj 14:25
Wicio: Odpowiedź to 4 pary, tylko nie wiem jak do tego dość. Domyślam się tylko że to mogą być (0,0)
(1,1) (−1,1) (1,−1)
1 maj 14:27
Kacper:
To jak to, to powodzenia życzę w rozwiązywaniu
1 maj 14:27
Aerodynamiczny: No to mój sposób jest dobry
1 maj 14:28
Wicio: Tak, dzięki
1 maj 14:29