Kombinatoryka
shaza: Oblicz sume wszystkich liczb3−cyfrowych zapisanych wylacznie za pomoca cyfr 1,2,3 wiedzac, ze
cyfry moga sie powtarzać.
Może mi to ktoś wytłumaczyć ?
7 sty 16:55
irena_1:
Takich liczb jest 3*3*3=27
Każda z cyfr występuje po 9 razy na każdym z trzech miejsc.
suma tych liczb:
9(100+200+300)+9*(10+20+30)+9(1+2+3)=
=9*600+9*60+9*6=5400+540+54=5994
7 sty 19:00
Mila:
Podam niej ładny sposób niż Ireny
Możesz też częściowo wypisać:
111
112
113
121
122
123
131+
132
133
========
900+3*10+3+20+3*30+3*6=1098
drugi słupek będzie miał sumę: 1098+900=1998
trzeci słupek będzia miał sumę: 1998+900=2898
Razem:
1098
1998
2898
=====
5994
7 sty 19:25