Oblicz pochodną
Adam: Oblicz pochodną.
xx3
Chciałem dowiedzieć się, czy dobrze to liczę:
[f(x)]'=xx3 /* ln (logarytmuję obie strony)
1f(x)*[f(x)]'=x3x ==> 3x2*x+x3 (ze wzoru ma mnożenie pochodnych)
Następnie mnożę obie strony przez f(x) i wychodzi: [f(x)]' = f(x)*3x2*x+x3
7 sty 16:07
Dziadek Mróz:
y = x
x3 = e
ln(xx3) = e
x3ln(x)
y = e
u u = vz v = x
3 z = ln(x)
y' = [e
u]' = e
u * u' = *)
u' = [vz]' = v'z + vz' = **)
v' = [x
3]' = 3x
2
**) = 3x
2ln(x) + x
2 = x
2(3ln(x) + 1)
*) = e
x3ln(x) * x
2(3ln(x) + 1)
7 sty 16:28
Adam: Czyli moja metoda jest niepoprawna?
Robiłem nią wcześniej przykład:
(cosx)x2
i tutaj wszystko poprawnie wychodziło. Myślałem, że ten przykład da się zrobić podobnie.
7 sty 16:39