macierz
anka: Wypisz wszystkie wektory własne dla macierzy :
7 sty 14:49
anka: | | | | | |
znalazłam, np. | i | ale jak znaleźć wszystkie ? |
| | | |
7 sty 14:50
Eve:
[1 −1] [1 0] [1 −1] [λ 0] [1−λ −1]
[3 5] −λ[0 1] = [3 5] − [0 λ] = [3 5−λ] =
(1−λ)(5−λ)−3&(−1)=... licz i przyrównaj do 0
7 sty 14:58
anka: hmm, a skąd się to bierze ? można to bardziej objaśnić ?
7 sty 15:04
Eve: podstawy algebry liniowej

ale to dopiero wartosci własne są, jak je policzysz, to dla każdej z nich wektory potem
7 sty 15:12
anka: ale to taki wzorek jest ? (1−λ)(5−λ)... ?
7 sty 15:17
Eve: tak−3*(−1) jeszcze
źle mi sie nacisnęło oblicz λ
7 sty 15:20
Eve: znalazłaś λ?
7 sty 15:33
anka: λ=2, λ=4 ?
7 sty 15:59
Eve: dobrze
7 sty 16:22
Eve:
teraz wektory:
A
λX=0
7 sty 16:25
7 sty 16:28
Eve:
wyzerowałam drugi wiersz
x y
y=α, α≠0 ⇒−3x−3α=0⇒x=−α
wszystkie wektory własne tej macierzy są postaci
[ α− ]
[ α ] α≠0
teraz sama dla λ=4
7 sty 16:32
anka: | | | |
już wiem  dla λ=4 wychodzi np. | |
| | |
7 sty 16:49
uni: Pzdr dla K.
7 sty 16:50
Eve:
brawo
7 sty 16:59