???
Ona: Całka
Czy tą całkę ∫√2x+1dx mogę zapisać w ten sposób ∫(2x+1)2dx
7 sty 13:12
J:
a niby na jakiej podstawie ..?
7 sty 13:15
J:
..robisz podstawienie ... 2x + 1 = t ..
7 sty 13:15
Ona: Nie da się w inny sposób?

Wolę unikać obliczania przez podstawienie
7 sty 13:18
Bogdan:
Student, studentka pyta się, czy można zapisać np.
√2 w sposób 2
2
7 sty 13:22
J:
niestety niektórych całek nie da sie obliczyc bez podstawiania..
7 sty 13:24
Ona: ... 23(2x+1)3/2 czy to wyjdzie taki wynik ?
7 sty 13:28
Ona: Zapomniałam dodać +C na końcu
7 sty 13:30
J:
| | 1 | |
..nie .. uważaj ... dx = |
| dt .. |
| | 2 | |
7 sty 13:31
Ona: | | 2 | |
Dlatego wolę tej metody nie używać, bo się gubię 13 przed ułamkiem zamiast |
| . |
| | 3 | |
Dlaczego konkretnie dx=1/2dt a nie dx=dt?
7 sty 13:35
Ona: .... przed nawiasem...
7 sty 13:37
Ona: .... przed nawiasem...
7 sty 13:37
J:
| | 1 | |
2x + 1 = t ( różniczkujemy obustronnie − liczymy pochodne) 2dx = dt ⇔ dx = |
| dt |
| | 2 | |
7 sty 13:40