bardzo proszę o pomoc bo ma wyjść zę funkcja jest ciągła w punkcie x0=5
Izabela : zbadaj ciągłość funkcji f(x) :5−x/25−x dla x<5
1/2x dla x≥5
7 sty 13:06
kyrtap: oblicz granice jednostronne w punkcie x0 =5 jeżeli są sobie równe to znaczy że funkcja jest
ciągła w punkcie x0 = 5
7 sty 13:10
Izabela : tylko nie wiem jak zrobić obliczenie granicy kiedy x podchodzi do 5 z lewej strony

bo tak to
resztę ogarniam tylko nwm gdzie robię błąd
7 sty 13:14
kyrtap: | | 5−x | | 5−5 | | 0 | |
limx→5− |
| = |
| = |
| = 0 |
| | 25−x | | 25−5 | | 20 | |
7 sty 13:18
Izabela : Dziękuję Bardzo

ale mam co do tego jeszcze wątpliwości bo jeśli się rozpatrzy dwa kolejne
przypadki wiadomo jakie to wychodzi 1/10 a w odpowiedziach jest podane że funkcja jest ciągła
w pkt. X0=5 chyba że odpowiedzi poplątali
7 sty 18:21