mam problem z zadaniami typu Chemia Prosze o pomoc
malina18:
1.Reakcje addycji wodoru,chloru,bromowodoru i wody do propenu.
2.Produkty monochlorowania propanu.
20 lis 15:33
Nestor:
Ja wolę "sok malinowy"
20 lis 15:36
Nestor:
A Ty
AS−ie 
?
Pozdrawiam
20 lis 15:37
AS: Wzajemnie!
Ja gustuję w grejpfrutach.
20 lis 15:39
Nestor: 
Czyli zadanko
maliny18 nie dla nas
20 lis 15:41
AS:
Dla mnie na pewno nie − bladego pojęcia o chemii nie mam.
Wiem tylko czym się różni cyna od cynku.
Pierwsza różnica − cyna na końcu ma literę a natomiast cynk literę k.
Druga różnica − cyna jest rodzaju żeńskiego a cynk męskiego.
20 lis 15:44
malina18: A nibyCHemia jest scisle zwiazana z Matematyka...Thx all
20 lis 15:45
Mateusz: CH2=CH−CH3 + H2→propan czyli alkan wzór propenu sobie napiszesz
CH2=CH−CH3+Cl2→ halogenoalkan addycja to przyłączanie więc pęknie jedno wiązanie π i
przyłączy dwie cząsteczki chloru
CH2=CH−CH3+ HBr→ 2−bromopropan
CH2=CH−CH3+H2O→propanol − alkochol
20 lis 15:52
Mateusz: wzór propanu pomyłka
20 lis 15:54
Mateusz: no i pamiętamy tu o regule Markownikowa bo mamy do czynienia z propenem czyli powstanie nie
propanol tylko propan−2ol a wczesniej 2−bromopropan
20 lis 17:03