matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nie umiem
janek:
granica funkcji, nie wychodzi mi
√
x
− 8
lim
3
√
x
− 4
x→64
7 sty 11:24
radek:
Oblicz pochodną góry i dołu
7 sty 11:32
radek:
3
3
√
x
2
...=
=3
2
√
x
7 sty 11:53
pigor:
..., a jak nie znasz jeszcze reguły H, np. tak::
√
x
−8
0
lim
x→ 64
= [
] =
3
√
x
−4
0
6
√
x
3
−2
3
= lim
x→ 64
=
6
√
x
2
−2
2
(
6
√
x
−2) (
6
√
x
2
+2
6
√
x
+4)
= im
x→ 64
=
(
6
√
x
−2) (
6
√
x
+2)
3
√
x
+2
6
√
x
+4
4+2*2+4
= im
x→ 64
=
= 3. ...
6
√
x
+2
2+2
7 sty 14:51