matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
monia:
Granica funkcji bez użycia Reguły Hospitala
x
n
− 1
lim
x
m
− 1
x→1
7 sty 11:05
Kacper:
x
m
−1=(x−1)(x
m−1
+x
m−2
+...+x
1
)
7 sty 11:09
Kacper:
oczywiście brakuje jednego składnika sumy...
7 sty 11:10
monia:
nie rozumiem
7 sty 11:22
Kacper:
Rozpisz każdy z wzorów wg wskazówki.
7 sty 11:26
Mila:
http://www.matmana6.pl/tablice_matematyczne/liceum/wzory_skroconego_mnozenia/81-wzor_a_do_potegi_n_1
x
n
−1=(x−1)*(x
n−1
+x
n−2
+....+x+1) suma n składników x
m
−1=(x−1)*(x
m−1
+x
m−2
+....+x+1) suma ma m składników
x
n
−1
lim
x→1
=
x
m
−1
(x−1)*(x
n−1
+x
n−2
+....+x+1)
=lim
x→1
=
(x−1)*(x
m−1
+x
m−2
+....+x+1)
(x
n−1
+x
n−2
+....+x+1)
n
=lim
x→1
=
(x
m−1
+x
m−2
+....+x+1)
m
7 sty 16:36