Proszę o pomoc.
Buzglo: W trójkąt o polu 24cm2 wpisano koło o promieniu 6cm. Obwód tego trójkąta jest równy:
a) 4cm
b) 8cm
c) 12cm
d) 18cm
7 sty 10:46
+-: To koło ma ok 113cm2 to jak się mieści w tym trójkącie
7 sty 11:26
Buzglo: Wiem że coś tutaj nie pasuje ale dokładnie przepisałem, nie wiem jaka to książka bo mam tylko
scany ale strona 134 zad 53 skala trudności 4. Jakaś książka dla gimnazjum.
7 sty 11:38
Buzglo: Książka tylko z zadaniami.
7 sty 11:39
Anusia: P=1/2(a+b+c)r ,a+b+c to obwód trojkąta, a+b+c=2P/r ,zatem a+b+c=2*24/6 ,czyli
a+b+c=8(cm)
7 sty 14:14
Busglo: Dziękuję
7 sty 18:49
7 sty 22:07