Wątpliwości
leniwiec: ustalając dziedzinę funkcji korzystam z definicji pierwiastka arytm.
W takim razie to w mianowniku ma być większe luβ równe zero −−−>
√2x−2 >=0
Ale czy to jest tak jak z wartością bezwzględną |x|=
√x2
−(2x−2)>=0 u 2x−2>=0
−2x+2>=0 u 2x>=2
−2x>=(−2)
x=<2


? i tak w sumie przestaję tu rozumieć o co chodzi...
20 lis 15:14
pomoc : D: (2,9)
20 lis 15:43
pomoc : Dziedzina : (1,9)
Mianownik nie może być zerem bo przez zero się nie dzieli !
20 lis 15:45
Godzio: 2x−2>0
2x>2
x>1
−x≥−9
x≤9
czyli dziedzina jest (1,9
> 
i rozumiem że mas znaleść pierwiastki tak ?
20 lis 15:48
Godzio: czy tylko dziedzine ustalić?
20 lis 15:48
Nestor:
Muszą być spełnione jednocześnie dwa warunki:
wyrażenie pod pierwiastkiem z mianownika >0
i wyrażenie z pod drugiego pierwiastka ≥0
część wspólna dla obydwu warunków będzie dziedziną f(x)
1/ 9 −x ≥0 => −x ≥−9 => x ≤ 9
2/ 2x −2 >0 => 2x > 2 => x >1
cz, wspólna to:
x€( 1, 9>
Df= (1,9>
20 lis 15:49
leniwiec: @!"%#"%! ale człowiek jest tępy czasami −.−'
20 lis 15:49
Nestor:
Trzeba się
"podostrzyć" czyli wziąć solidniej do nauki


Pozdrawiam
20 lis 15:51
leniwiec: dzięki wszystkim
20 lis 19:04