Według mnie prawidłowa odpowiedź to b ale nie umiem to udowodnić.
Buzglo: W trapez równoramienny o ramieniu długości b wpisane jest koło o promieniu r.
Pole tego trapezu jest równe:
a) br
b) 2br
7 sty 08:36
Janek191:

Mamy
h = 2 r
a + c = 2 b
więc
P = 0,5*( a + c)*h = 0,5*2 b* 2 r = 2b*r
b)
7 sty 08:41
irena_1:
Wysokość trapezu jest równa średnicy koła (2r).
Suma podstaw jest równa sumie ramion (2b)
b)
7 sty 08:41
5-latek: Suma podstaw jest rowna sumie ramion (2b)
To wynika z warunku wpisania okregu w czworokat ( ze aby wpisac okrag w czworokat to sumy jego
przeciwleglych bokow sa rowne ) . Dobrze mysle ?
7 sty 08:49
irena_1: Tak, w czworokąt można wpisać okrąg, jeśli sumy par jego przeciwległych boków są równe
7 sty 08:50
5-latek: dziekuje
Irenko
7 sty 08:52
irena_1:
7 sty 09:04
Buzglo: Dziękuję − super
7 sty 10:40