calka z arcctgx dx
CALKOWANIE: obliczyć całkę z ∫arcctgx dx
Obliczam ją przez części i dochodzę do odpowiedzi xarcctgx + ln|x2+1| + C a w odpowiedziach
przed logarytmem jest 1/2
7 sty 01:34
niechciany: twoje obliczenia ?
7 sty 01:36
CALKOWANIE: u=arcctgx v'=1
u' −1/(x2+1) v=x == xarcctgx + ∫x/((x2+1)=xarcctgx +ln|x2+1| + C to moje rozwiązanie, w
drugiej całce korzystam ze wzoru na 1/x a wlasciwie jego warjacji −>> tzn ze jesli w liczniku
jest wielomian o stopen nizszy to moge skorzystac z tego wzoru bynajmniej tak mysle, jesli nie
to mnie wyprowadzcie z błędu
7 sty 08:18
J:
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
...∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| lnIx2+1I ... |
| | x2+1 | | 2 | | x2+1 | | 2 | |
7 sty 08:22
J:
| | f'(x) | |
... korzystasz ze wzoru: ∫ |
| dx = lnIf(x)I + C |
| | f(x) | |
7 sty 08:44
calkowanie: Rozumiem z jakiego wzoru, nie rozumiem dlaczego jedna druga przed całe
7 sty 11:43
J:
| | x | | 2x | |
przekształcasz : |
| na |
| , aby w liczniku uzyskaź pochodną mianownika ,
|
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | 1 | |
więc musisz wyciągnąć |
|
|
| | 2 | |
7 sty 11:53
calkowanie: Ok teraz rozumiem. Dziękuję za pomoc
7 sty 12:43