Rozwiąż nierówności
Freyja: log2x+logx−2>0
−4√x+1+5*2√x−1−4
−1 ≤ (13)x − 2 ≤ 1
Jeśli ktoś byłby w stanie pokazać mi jak rozwiązać takie cuda, to byłabym niezmiernie wdzięczna
: )
7 sty 01:27
Janek191:
1) log
2 x + log x − 2 > 0 ; x >0
t = log x
więc
t
2 + t − 2 > 0
Δ = 1 − 4*1*(−2) = 9
√Δ = 3
| | − 1 − 3 | | − 1 + 3 | |
t1 = |
| = − 2 t2 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
więc
t < − 2 lub t > 1
czyli
log x < − 2 lub log x > 1
x ∊ ( 0; 0,01) lub x > 10
Odp. x ∊ ( 0 ; 0,01 ) ∪ ( 10 ; +
∞ )
============================
2) Źle przepisane
7 sty 08:17
Janek191:
3)
można zapisać inaczej
czyli mamy
−−−−−−−−−
3
−x ≤ 3
1
−−−−−−−−
0 ≥ x
− x ≤ 1
−−−−−−
x ≤ 0
x ≥ − 1
−−−−−−
i ostatecznie
x ∊ < − 1 ; 0 >
===========
7 sty 08:26
5-latek: drugie czemus sie rowna moze 0 lub to jest nierownosc
7 sty 08:31
Janek191:
Freyja: jeszcze śpi
7 sty 08:43
Freyja: Taktak, 2 oczywiście mialo być większe od 0

Dzięki piękne za rozwiązanie, jakby jeszcze dało
radę pokazać co i jak z drugim to będę bardzo wdzięczna
7 sty 10:29
pigor: ..., np. tak :
3) −1 ≤ (13)x−2 ≤ 1 /+2 ⇔ 1 ≤ 3
−x ≤ 3 ⇔ 3
0 ≤ 3
−x ≤ 3
1 ⇔
⇔ 0 ≤ −x ≤ 1 /*(−1) ⇔ 0 ≥ x ≥ −1 ⇔
−1≤ x ≤0 ⇔
x∊<−1;0>.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) −4
√x+1+5*2
√x+1−4 >0 /*(−1) i x+1 ≥0 ⇔
⇔ 2
2√x+1−(4+1)*2
√x+1+4*1 < 0 i (*)
x ≥ −1 ⇒
⇒ 2
√x+1= 4 v 2{
√x+1= 1 ⇔
√x+1= 2 v
√x+1= 0 ⇔
⇔ x+1= 4 v x+1= 9 ⇔
x=3 v x= −1, stąd i z (*)
x∊{−1,3}.
7 sty 15:15
Freyja: Pięknie dziękuję
7 sty 20:23