Funkcja wymierna, zadania liceum
Raisin: | | 81−x4 | |
Narysuj y=| |
| |. Czy równanie y=18 ma rozwiązanie? |
| | x2−9 | |
(Wyrażenie znajduje się w wartości bezwzględnej)
7 sty 00:10
Bogdan:
Założenia, rozkład wielomianów na czynniki, uproszczenie ułamka
7 sty 00:12
Raisin:

A więc x≠−3, x≠3
Po uproszczeniu wychodzi mi, że y=x
2−9 dla x∊(−3;3)
i y=x
2+9 dla x∊(−
∞;−3) U (3;+
∞)
Przepraszam za bardzo roboczy rysunek, ale zdaje się, że nie potrafię się tym posługiwać... Ale
wg tego co narysowałam na kartce i co wynika z obliczeń to nie ma y=18, tak? Bo x=3 i x=−3 nie
zawierają się w dziedzinie.
7 sty 00:32
Bogdan:
Założenia: x≠−3 i x≠3.
| | x4 − 81 | | (x2 − 9)(x2 + 9) | |
y = | |
| | = | |
| | = |x2 + 9| = x2 + 9 |
| | x2 − 9 | | x2 − 9 | |
y = 18 ⇒ x
2 + 9 = 18 ⇒ x
2 = 9 ⇒ x = −3 sprzeczność lub x = 3 sprzeczność
7 sty 00:38
Raisin: Dziękuję!
7 sty 00:45
Raisin: A czy w takim razie y nie będzie przybierał wartości ujemnych? (na wykresie)
7 sty 00:46
Raisin: Czyli będzie tak jakby jedynie jego górna część? (bo wartość bezwzgl.)
7 sty 00:47
Bogdan:

To jest wykres podanej funkcji
7 sty 00:54
Raisin: A dlaczego x4 − 81 zamiast 81−x4?
7 sty 01:11
Eta:
Dlatego,że |a−b|= |b−a|
7 sty 16:02