Prosba
5-latek: mamy wyznaczyc x bez pomocy tablic
x=10*100
1/2log9−log2
logarytmujac to stronami dostaniemy
takie postacie
| | 1 | |
a) logx=log10+( |
| log9−log2)log100 |
| | 2 | |
lub
| | 10*9 | |
b) logx= log10+log9−2log2= log |
| } |
| | 4 | |
Proszse o wytlumaczemie tych postaci
6 sty 22:33
5-latek: Pewnie z jakis wzorow to wynika
6 sty 22:36
Eta:
100
0,5log9*100
log0,5 = 9*0,25
6 sty 22:39
Mila:
10012log9*100log2−1=
=10log9*10log2−2 dokończysz?
6 sty 22:40
5-latek: Eta dzieki

Ale bardziej mi chodzi o to jak to wyrazenie x=... doprowadzono do postaci a
Jesli mozesz mi to wytlumaczyc
6 sty 22:44
Eta:
Tak .... dokończyłam
6 sty 22:44
Eta:
Nie udziwniaj "małolatku", bo i po co?
6 sty 22:46
5-latek: Postac b) rozumiem skad sie wziela
6 sty 22:47
Mila:
A czego nie rozumiesz?
6 sty 22:48
5-latek: Eta jest to zadanie nr 254 ze zbioru Sankina i sa tam wlasnie dwa sposoby rozwiazania
tego zadania .
W niektorych zadaniach nalezy zlogarytmowac obie strony rownania czy nierownosci dlatego pytam
o ta postac a.
6 sty 22:50
5-latek: Milu jesli masz ten zbior to zobacz na rozwiazanie tego zadania (u mnie jest na stronie
179
6 sty 22:53
Mila:
Normalnie korzystasz z własności logarytmu. logan=n*loga, a>0
103= 1018+5x mozesz zlogarytmować obustronnie
log103=log1018+5x⇔
3log10=(18+4x)log10
3*1=18+5x
5x=−15
x=−3
6 sty 23:01
Eta:
Po co? , Mila przecież to równanie wykładnicze
3= 18+5x
6 sty 23:03
Mila:
Ja wiem
Eto, ale kolega chciał coś zlogarytmować, to pokazałam na prostym przykladzie.
Pozdrawiam
6 sty 23:05
5-latek: Najpierw podziekuje za wytlumaczenie i zwrocenie uwagi na tak oczywista rzec
Jestem po prostu

(chociaz nie tak bardzo bo nie moge ) ze przeoczylem tak wazny wzor
6 sty 23:11
5-latek: Milu i
Eta za pomoc
6 sty 23:13