a pomogli bys cie mi w takim zadaniu.Wazne bo musze miec je dobrze
Bartek: Oblicz pole kwadratu o boku (5+a)cm
wiem ze to bedzie: (5+a)*(5+a)
ale co dalej
20 lis 15:08
mi: korzystaj ze wzoru skróconego, albo po prostu wymnóż wszystko przez siebie
20 lis 15:09
Kasia: to bedzie tak ? (5+a)(5+a)=(25+5a)+(5a+a
2)=25+10a
3
20 lis 15:16
mi: ta druga linijka dobrze, ale bez nawiasów, ale wynik zły
20 lis 15:19
Kasia: to jak ma byc?
20 lis 15:45
Kasia: Bo mam takie same zadanie
20 lis 15:45
ambrell: (5+a)2=25+10a+a2
20 lis 15:46
Mefisto: pole kwadratu obliczamy chyba a "kwadrat"
czyli 5"kwadrat"=25cm"kwadratowych"
ale nie jestem pewien...........
20 lis 16:58