rozwiąz równanie
joanna: tg2x+tgx=√3tgx+√3
6 sty 22:33
Eta:
tg
2x+(1−
√3)tgx−
√3=0
Δ= 4−2
√3+4
√3= 4+2
√3= (1+
√3)
2 ,
√Δ=|1+
√3|=1+
√3
| | −1+√3+1+√3 | | −1+√3−1−√3 | |
tgx= |
| = √3 lub tgx= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
tgx=
√3 lub tgx= −1
dokończ......
6 sty 22:43
joanna: o super dziękuję, pomyliłam tylko znaki
a takie cos jak ugryźć?
2sinx*ctgx−3+2√3sinx=√3ctgx
6 sty 22:46
kyrtap: | | cosx | |
podpowiedź ctgx = |
| coś ci się skróci  |
| | sinx | |
6 sty 22:50
joanna: no tak ale co dalej przy takim równaniu :
| | √3cosx | |
2cosx−3+2√3sinx− |
| =0 |
| | sinx | |
6 sty 22:55
Eta:
z założenia sinx≠0
mnożymy równanie przez sinx
2sinx*cosx−3sinx+2
√3sin
2x−
√3cosx=0 ( pogrupuj wyrazy) i otrzymasz
(cosx−
√3sinx)(2sinx−
√3)=0
| | √3 | |
sinx= |
| ⇒ x=.......... |
| | 2 | |
lub
cosx−
√3sinx=0 / : 2
| 1 | | √3 | | π | |
| *cosx− |
| *sinx=0 ⇒ sin( |
| −x)=0 ⇒ ......... |
| 2 | | 2 | | 6 | |
dokończ.....
6 sty 22:56
joanna: dziękuję bardzo
6 sty 22:57
kyrtap: dlatego Eta najlepiej pisać założenia
6 sty 22:58
Eta:
Na zdrowie
6 sty 22:58
kyrtap: Dziękuje idę wziąć leki
6 sty 22:59
kyrtap: nie
6 sty 23:03
joanna: a takie coś :
sin2x−sinxcosx−2cos2x=0
6 sty 23:19
Eta:
W tym równaniu sinx i cosx nie mogą być jednocześnie równe zero
bo równanie byłoby sprzeczne
cosx≠0 możemy obustronnie podzielić równanie przez cos2x
otrzymując:
tg2x−tgx−2=0
teraz dokończ...........
6 sty 23:46
Bogdan:
sin2x − sinx cosx − 2cos2x = 0 ⇒ sin2x − cos2x − sinx cosx − cos2x = 0
(sinx + cosx)(sinx − cosx) − cosx(sinx + cosx) = 0 ⇒ (sinx + cosx)(sinx − cosx − cosx) = 0
kontynuuj
7 sty 00:29
Eta:
A mój sposób zły?
7 sty 00:31
Bogdan:
Twoje
Eto rozwiązanie jest takie, jakie lubię, krótkie i proste. Chciałem pobawić się
przekształcaniem tego równania i dlatego się wtrącilem
7 sty 00:44
Eta:
7 sty 00:55
razor: wracając do pierwszego, prostszy sposób:
tg2x+tgx = √3tgx+√3
tgx(tgx+1) − √3(tgx+1) = 0
(tgx−√3)(tgx+1) = 0
tgx = √3 lub tgx = −1
7 sty 01:36