Os symetrii i parabola
Vanilla.S: Napisz rownanie osi symetrii paraboli o rownaniu:
1) y=x2+6x
2) y=2x2+4x−1
3) y=−2x2
4) y=x2−8x
Parabola i os symetrii to moja zmora. Pomozecie? Blagam..
6 sty 21:37
Kacper:
| | −b | |
Osią symetrii paraboli o równaniu y=ax2+bx+c, a≠0 jest prosta o równaniu x= |
| . |
| | 2a | |
Licz
6 sty 21:39
Mila:
| | −b | |
xw= |
| to jest oś symetrii paraboli, pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli |
| | 2a | |
Narysuj chociaż jeden przypadek to zrozumiesz.
a)y=x
2+6x
x=−3 równanie osi symetrii paraboli,
6 sty 21:42
Vanilla.S: Hmmmm.. Chyba nie dam rady. Nie ogarniam tego, a te wzory to tez mam tylko brak jakiegos
prostego wytlumaczenia.
6 sty 21:42
Vanilla.S: Dziekuje Mila
6 sty 21:43