Obliczyć granicę funkcji
toja: x→0
6 sty 21:33
toja: Pomocy.
6 sty 21:44
Dawid: | x3−4x2+5x | | 3x2−8x+5 | |
| = |
| =5 |
| x2+x | | 2x+1 | |
6 sty 21:48
toja: | | 3x2−8x+5 | |
Wynik się zgadza, ale skąd |
| ? |
| | 2x+1 | |
6 sty 22:02
kyrtap: z reguły d' Hospitala zapewne
6 sty 22:04
Dawid: Pochodna góry pochodna dołu
6 sty 22:06
kyrtap: można również policzyć granice jednostronne
6 sty 22:07
toja: Dzięki wielkie. A czy jest inny sposób? Ten przykład znajduje się na samym początku działu.
Reguła de l'Hospitala i granice jednostronne są dopiero po tym temacie.
6 sty 22:18
kyrtap: można inaczej
| | x(x2−4x+5) | | x2−4x+5 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| (podstawiam za x liczbę 0) = |
| | x(|x|+1) | | |x|+1 | |
6 sty 22:46
kyrtap: w zasadzie ten sposób najprostszy i najszybszy niż liczenie pochodnych
6 sty 22:49