monotonicznosc funkcji.
Katherina: Wyznacz przedzialy monotonicznosci funkcji:
a. y=x
2+5x
b. y=−x
2−3x−1
c. y=2x
2+5x−3
Pomozecie? Bardzo ladnie prosze
6 sty 21:32
Tadeusz:
Wyznaczasz xw
Potem w zależności od przedziały kiedy rośnie a kiedy maleje
6 sty 21:35
Katherina: I tak tego nie rozumiem..
6 sty 21:39
52: wiesz że masz postać ax2+bx+c=0
a<0 ramiona paraboli w dół
a>0 ramiona paraboli w górę
xw to jest wierzchołek paraboli, który pozwoli ci określić monotoniczność...
6 sty 21:41
Katherina: Dziekuje 52
6 sty 21:45