niewiadoma
Takkyy: PROSZĘ O POMOC

!

Z 1. Fabryka traktorow miala wyprodukowac w pewnym czasie 120 traktorow
, po wykonaniu polowy
traktorow produkucje tak usprawniono ze fabryka mogla dziennie wykonac o 1 wiecej . Przeto
zadanie swoje wykonala o 5 dni wczesniej. W ciagu ilu dni fabryka miala wyprodukowac traktory
6 sty 21:21
Anusia: po usprawnieniu produkcji II 60−tke traktorów wykonano:jednego dnia(60/n +1) − przez 5dni
krócej niż I 60−tke,tj.n−5 . (60/n+1)*(n−5)=60 60−300/n+n−5=0 /*n
n2−5n−300=0 i n>o
Δ=25=1200 √1225=35 to n=20 II n nie spełnia
warunków zadania bo n<0 . Cała praca to 2n czyli 40 dni
7 sty 00:52
pigor: ..., fabryka traktorów miała wyprodukować w pewnym czasie
120 traktorów; po wykonaniu polowy z nich produkcję usprawniono
tak, że mogla dziennie wykonać o 1 traktor więcej i zadanie wykonała
o 5 dni wcześniej. W ciągu ilu dni fabryka miała wyprodukować traktory ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to do swojej szuflady w dziale: równania wymierne np. tak :
niech
x=? − zaplanowana,
szukana liczba dni produkcji, to
| | 120 | | 60 | |
liczba traktorów dziennie |
| → |
| , więc po usprawnieniu : |
| | x | | 12x | |
| | 60 | | 60 | |
robotę opisuję np. równaniem : |
| = |
| +1 ⇒ |
| | 12x−5 | | 12x | |
⇒
120x−10 = 120x +1 /*x(x−10) i x>10 ⇒
⇒ 120x = 120x−1200+x(x−10) ⇔
x(x−10) = 40*30 ⇒
x=40.
7 sty 14:33