Czy mogę prosić o pomoc w obliczeniu pochodnej z pełnym jej przebiegiem?! :)
Sars: Czy mogę prosić o pomoc w obliczeniu pochodnej z pełnym jej przebiegiem?!

f(x) = 2lnx +
√4x3 + 12 + 3e
2x
6 sty 21:18
PW: Pochodna z przebiegiem?
6 sty 21:22
5-latek: PW pewnie pelne obliczenie (krok po kroku)
6 sty 21:26
Sars: Bardzo bym prosił, i przepraszam za kłopot
6 sty 21:27
PW:
| | 1 | | 1 | 1 | |
f'(x) = 2· |
| + |
|
| ·(12x2) + 3·e2x·2 |
| | x | | 2 | √x3+12 | |
6 sty 21:37
PW: Oczywiście to tylko wzory, a zacząć trzeba od dziedziny − jaka jest dziedzina funkcji f?
6 sty 21:40
5-latek: Rozbijemy to na 3 pochodne
| | 1 | |
(√4x3+12)'= |
| *12x2 |
| | 2√4x3+12 | |
Natomiast (3e
2x)'= 3e
2x*(2x)'= 6e
2x
| | 2 | | 1 | |
f'(x)= |
| + |
| *12x2+6e2x |
| | x | | 2√4x3+12 | |
Przepraszam ale ostatniej pochodnej nie jestem pewien (niech ktos sie wypowie
6 sty 21:43
PW: No to jest nas dwóch.
Sars dalej − jakie stąd wnioski (jaki znak ma pochodna w dziedzinie funkcji f)?
6 sty 21:46
Sars: Wielkie dzięki za pomoc

!
Jednak będąc na początku swojej drogi z pochodnymi proszę o potwierdzenie moich wniosków?!
Przepraszam bardziej zaawansowane osoby , może za zbytnią szczegółowość, myślę jednak, że może
mi to pomóc w lepszym zrozumieniu zagadnienia

Podzieliłem to zadanie też na 3 pochodne.
| | 1 | | 2 | |
(2lnx)' = 2 * (lnx)' = 2 * |
| = |
| |
| | x | | x | |
(3e
2x)' = 3*(e
2x)' * (2x)' = 3e
2x * 2*(x)' = 3e
2x * 2*1 = 6e
2x
Jednak ze środkowej części wychodziły mi różne wyniki
| | 1 | |
(√4x3 + 12)' = |
| * (4x3 + 12)' = |
| | 2√4x3 + 12 | |
| | 1 | |
= |
| * 4*(x3)' + 0 = |
| | 2√4x3 + (12)' | |
| | 1 | |
= |
| * 4 *3x3−1 = |
| | 2√4x3 + (12)' | |
| | 1 | |
= |
| * 12x 2 = czy to już koniec  czy można to jeszcze jakoś |
| | 2√4x3 + (12)' | |
posprzątać

Tylko dzięki waszym obliczeniom (mam nadzieję, że zrobiłem to dobrze) wydaje mi śię, że coś z
tego zrozumiałem
6 sty 22:28
PW: W ostatnim zapisie niepotrzebnie stawiasz "prim" w mianowniku, pierwszy wiersz wyliczenia był
dobry. Nie trzeba aż tak szczegółowo zapisywać, np. (4x
3+12)' = 12x
2 i już, nikt nie będzie
dopytywał dlaczego, jeśli wynik będzie dobry.
Można zapisać tę "środkową" jako
ale to nie ma większego znaczenia oprócz "elegancji" − ważne jest, że ułamek ten osiąga w
dziedzinie funkcji f tylko wartości dodatnie.
A jak cała pochodna (wszystkie jej składniki)?
6 sty 23:32